Loading...

Bilförsäkring

Bilförsäkring eller fordonsförsäkring som det också kallas innefattar sakförsäkring och personförsäkring relaterad till motorfordon och trafik med sådana fordon.

En bilförsäkring innehåller ett antal olika försäkringar, kan lättast delas upp i följande:

  • Trafikförsäkring - Lagstadgad enligt svensk lag och obligatorisk försäkring som täcker skador på annans fordon och personskador på andra än den som vållar skadan.
  • Halvförsäkring - Innehåller trafikförsäkring samt innefattar oftast skydd för brand, glas, rättsskydd, maskinskada och stöld. Vissa bolag har även med drulleförsäkring.
  • Helförsäkring - Innehåller halvförsäkring samt trafikförsäkring. Utöver detta så innehåller helförsäkring även vagnskadeförsäkring som ger skydd om försäkringstagaren själv orsakar skadan.

Tilläggsförsäkringar som brukar erbjudas av försäkringsbolag:

  • Allriskförsäkring, även kallad drulleförsäkring – Ger ersättning vid så kallade plötsliga och oförutsedda händelser. Exempel på detta är skador på bilinredning, t.ex. spillt kaffe eller färg, samt tankning av fel bränsle.

Andra tillägg till en försäkring kan vara hyrbil, självriskreducering och körvidare försäkring.

3 kommentarer

  1. Vi är en Svensk familj som flyttat till Grekland. Jag undrar om i Sverige är lika gammalmodig som AXA i Grekland. Vi kan inte betala försäkringarna via Epos, pengar som vi skall återfå skickas 30 mil med kurir. Sedan måst vi åka tio mil för att ta ut pengarna på en speciell bank. Har företaget i sin helhet ingen miljöpolicy? Att skicka en kurir och dessutom tvinga oss att ta kostnaderna och risken att vara ute på vägarna helt i onödan. Detta är för oss helt vansinnigt.
    Kan ni på något sätt försöka påverka företaget att modernisera sig en aning. Personalen på AXA är helt OK men påverka kan de inte.

    MVH Kurt Rejnö

Kommentera